מעשרות מפירות שרשאים לקטוף

השאלה: נשאלה שאלה על חיוב מעשרות מהפקר. ובתשובה כתוב על הפקר שכל אחד יכול לקחת כמה שרוצה. איש שמודיע בשכונה שיש לו עודף מפרי שגדל אצלו בחצר ושכולם יבואו לקחת שלא יתקלקלו, יש שם סולם לכל מי שבא, אבל צריך להכנס לחצר פרטי כדי לקטוף ולא כל עם ישראל יודע שיש אצל יוסי לימונים, האם אותם צריך לעשר, והאם הוא והילדים שלו (ומשפחותיהם) צריכים לעשר, כי זה בחצר של החלקה שלו.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' אדר ב׳ תשפ"ד 15:16

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, חשוב לציין שנתינת רשות לאנשים מסוימים, נחשבת כמתנה ואינה מוגדרת הפקר.

לכן אדם שמודיע בשכונה שיש לו עודף מהפרי שגדל בחצרו ושכולם יבואו לקטוף, יתכן מאוד שהוא לא הפקיר את הפירות, אלא נתן רשות לחבריו או אף לכל תושבי השכונה לקטוף מהפירות, אך אין זה בהכרח שכוונתו להפקיר את הפירות לכולם, ושכל הרוצה יבוא וייקח. ואם כך הדבר נחשב הדבר כהפקר חלקי, שאינו נחשב הפקר. והיות ולא ברור מה הוא אמר ומה הייתה כוונתו צריך להפריש תרומות ומעשרות אך ללא ברכה שמא כוונתו הייתה הפקר גמור.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב