נתינת המעשרות ונתינת תרומה לבהמת כהן

השאלה: שלום הרב, אני שואל עבור אבי. הוריי החלו לגדל ירקות והם מוכרים אותם. כעת מדובר בירקות עלים וכמה ירקות אחרים כגון סלק וגזר. השאלה שלי היא כמה עליהם לשלם לבית האוצר בשביל התרומות ומעשרות. בטלפון שאלו מה הרווח השנתי אך מאחר ואנו בשנה הראשונה אין דרך לדעת. מעריכים שהתוצר השנתי יהיה בין 250-500 ק"ג. אם כך, מה אתה מציע לעשות על מנת להפריש תרומות ומעשרות כהלכה? בנוסף, אבי שאל אם יש דרך, במקום לזרוק את ה1-2 אחוז לפח להביא אותו למישהו? תודה רבה מראש, שעיה משה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ה' אדר תשפ"ג 8:27

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלותיך, אפתח בתשובה לשאלה השנייה. אדם שמפריש תרומות ומעשרות בימינו אינו יכול לתת את התרומה למאכל לכהנים כי הכהנים טמאי מתים.

אך יש דעה שניתן לתת אותה לבהמת כהן, אך בתנאי שלפני ההפרשה הפירות המיועדים לתרומה כבר נטמאו, דהיינו שהרטיבו את הפירות הללו ונגעו בהם בידיים כך שהם נטמאו, וכך התרומה שהופרשה הוגדרה כתרומה טמאה, ותרומה טמאה ניתן לתת לבהמת כהן. כמובן שצריך לתת לכהן ירא שמים שידע כיצד להתנהג עם התרומה, כמפורט בקצרה בספר הלכות הארץ, וכן במאמרים באתר המכון.

לגבי השאלה השנייה, כיוון שאביך הוא חקלאי בהיקף קטן, עדיף שיעשה מנוי רגיל כפול, ולאחר מכן אם יהיה צורך קיימת אפשרות להוסיף במשך השנה על סכום ההלוואה שנותנים ללוי.

במצב כזה בכל מקרה שאביך הוא שליח מטעמו יפריש תרומות ומעשרות הלוי יזכה בפירות המעשר ראשון בהיותו "מכירי לויים", וכך תקיימו מצוות הפרשת תרומות ומעשרות עם נתינת מעשר ראשון ללוי. כמובן שהמנוי כולל גם מטבע לחילול מעשר שני, שיש בה צורך השנה בוודאות, היות שהשנה היא כידוע שנת מעשר שני ובכל הפרשה גם צריך לחלל את המעשר שני שבירקות על מטבע.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב