פירות במטעי הגליל במלחמה

השאלה: שלום הרב. אנחנו חיילים שנמצאים בגבול הצפון ועושים סיור במטעי אבוקדו. האם פירות שנמצאים על הרצפה והם קצת רכים מותר לקחת אותם מדין גזל? ומה הדין של תרו"מ בהם האם הם פטורים מדין הפקר? ואותה שאלה אנו שואלים לגבי מטעים שנמצאים על הגבול שהבעלים לא עושים בהם קטיף כי זה מסוכן האם הפירות שלהם מופקרים(גם אלה שעל העץ)? תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו טבת תשפ"ד 10:04

בס"ד

שלום וברכה

א. לגבי פירות שעל הקרקע הם בודאי הפקר, כיום לא משווקים פירות שנמצאים על הקרקע, כפי שפעם היה רק על תאנים, היום כמעט כל הפירות (מלבד בעלי קליפה קשה ועוד מספר פירות) לא  משווקים דבר שעל הקרקע, והם הפקר לכולם ופטורים גם מתרו"מ.

ב. כאן נראה שצריך לדבר עם בעל המטע, ואם הוא אומר שלא מתכנן לקטוף הרי זה הפקר ופטורים גם מתרו"מ.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ.