קטיף ממטעים של יהודים בעת מלחמה - וחיוב תרומות מעשרות מהם

השאלה: שאלה הלכתית הנוגעת לימנו בצבא: חיילי צה"ל שהם במלחמה - סמוך ליישובים יהודים העוסקים בגידול חקלאי של פירות, דגן, קטניות וירקות. האם עליהם להפריש תרומות ומעשרות בטרם יאכלו מהפירות? והאם הם צריכים לבקש רשות לקטוף בזמן מלחמה, והאם זה משנה את הדין, אם הם מסכימים או שלוקחים בלי רשות בגלל המלחמה. תודה רבה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ט אייר תשפ"א 18:19

ב"ה כ"ט אייר - ערב ר"ח סיוון ה'תשפ"א מ"ד למטמוני"ם

לר' ידידיה גואלמן

שלום וברכה וכל טוב

אם נסכם את שאלתך, אתה מעלה לדיון האם פעילות מלחמתית של צה"ל מאפשרת שימוש ללא רשות בפירות או בכל רכוש אזרחי יהודי?

בנוסף לכך אתה שואל במידה והדבר מותר האם צריך יהיה להפריש מפירות אלו תרומות ומעשרות?

תשובה קצרה:

  • בפעילות מבצעית של צה"ל אין היתר לקחת פירות שבבעלות אדם מישראל, ללא קבלת רשות ממנו. וכן צריך להפריש מהפירות תרומות ומעשרות.
  • אמנם מצאנו שיש קניין של כיבוש מלחמה בכיבושי צה"ל במלחמות ישראל השונות. אך אין הדבר דומה לנידון דידן, כיוון שקניין כיבוש הוא ברכוש האוייב ולא ברכוש אזרחי המדינה, וגם אז זה כאשר הצבא מאשר לחיילים לקחת מהרכוש, אך כאשר הצבא אינו מאשר, הם אינם רשאים ליטול זאת כחיילים פרטיים.
  • אכן יש סמכות לשלטון ישראל להפקיע מאזרחיה קרקעות או מטלטלים לצורך המדינה וכן לצרכי המלחמה, כפי שנהגו ממשלות ישראל בגיוס רכבים וכדו', אך אין זו סמכות החיילים הפרטיים.
  • לעתים קיימים מקרים שחיילים רעבים במלחמה והם חשים חולשה גופנית שעשויה למנוע בתפקוד שלהם במלחמה, ואולי הדבר עלול להשפיע על חיי נפשות. במקרים אלו יהיה מותר להם לקטוף פירות מתושבים יהודים ללא בקשת רשות, אך מתוך כוונה לשלם לאחר מכן עבור הפירות שהם קטפו. זאת בהתאם להלכה שמותר לאדם להציל עצמו בממון חברו, אך מתוך כוונה לשלם אחר כך.
  • במקרים אלו הפירות חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב