תרומות ומעשרות למנויים בקרן בית האוצר בערב שביעית

השאלה: שלום רב ! אני מנוי בקרן המעשרות . כיצד עלי לנהוג בפרות וירקות שצומחים לי בגינה ?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' תמוז תשפ"א 0:28

ב"ה ו' תמוז ה'תשפ"א

לכבוד צור צדוק

שלום רב וברכת ה' עליכם

א. באופן מעשי עליך להפריש תרומות ומעשרות כרגיל. כלומר, להסיר מעט יותר מכל סוג פרי או ירק. לאחר מכן לברך את הברכה הראשונה בנוסח ההפרשה "ברוך אתה וכו' אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת", ולהפריש את כל נוסח ההפרשה במלואו, כולל קריאת שם מעשר שני ומעשר עני כולל חילול מעשר שני מחמת הספק, אך בלי לברך את הברכה השנייה (ברכת "לפדות מעשר שני").

נבאר את הדברים:

השנה היא שנת מעשר עני. למרות זאת מומלץ לומר את כל נוסח ההפרשה במלואו, כי יתכן שבפירות הגינה שלך יש עדיין פירות מעשר שני מחמת הספק (עשוי להיות בחלק מפירות הדר שחנטו לפני ט"ו בשבט).

לכן כתבנו לומר את כל הנוסח במלואו, בכדי לכסות את כל האפשרויות דהיינו לקרוא שם גם למעשר שני וגם למעשר עני, אך לפדות את המעשר השני רק מחמת הספק בלי ברכה. כיוון שאת הברכה הזו יש לומר רק כשהפירות בוודאי לא מעושרים ובוודאי שייכים לשנת מעשר שני, דבר שלא קיים עכשיו בגינות.
לכן לאחר נוסח ההפרשה יש לדלג על הברכה "לפדות מעשר שני", ולומר מיד את נוסח החילול:

"מַה שֶׁקָּבַעְתִּי לְמַעֲשֵׂר שֵׁנִי בְּתוֹסֶפֶת רֶבַע מֵעֶרְכּוֹ - הֲרֵי הוּא מְחֻלָּל, כָּל דַּרְגַּת חִיּוּב עַל פְּרוּטָה וְרֶבַע בְּנִפְרָד, בַּמַּטְבֵּעַ הַמְּיֹעֶדֶת לְכָךְ, בִּשְׁבִילִי".

ג. חשוב לציין שאף שאתה מפריש תרומות ומעשרות כרגיל, אך בהיותך מנוי בקרן, הרי שמיד בזמן ההפרשה, זוכה הלוי בפירות המעשר הראשון שברשותך, וכן מיד בשעת ההפרשה זוכים אנו כיד עניים בפירות המעשר עני שברשותך, ובמקום ליטול ממך את הפירות, הם הם משאירים את המעשר ראשון/עני ברשותך, ומתקזזים על כסף ההלוואה שנתת להם.

  1. בברכת התורה והארץ
  2. אהוד אחיטוב