איסור כלאי זרעים בזריעת במיני תבלים

השאלה: השבוע הקמנו גינה ע"י גנן מקצועי. רוב הגינה הינה רק דשא, עצי נוי, ופרחים. אך במתחם מסויים בגינה שתל הגנן 'גינת תבלינים'. אנו לא מכירים את התבלינים וטיבם ואפשרנו לגנן החלטה עצמאית בהכל. לפתע היום התעוררתי לחשוב על בעית הכלאים שיתכן שנוצרה חלילה. ע"כ ביקשתי מהגנן את רשימת התבלינים ששתל, לצורך בירור הנושא. התבלינים שתולים בשורה אחד אחרי השני בסר דלהלן: 1. לואיזה. 2. זעתר ננסי. 3. לואיזה. 4. רוזמרין. 5. זעתר רגיל. 6. תות. 7. מרווה. 8. רוזמרין. 9. בזיליקום. 10. לבנדר. 11. שיבא. האם עלולה להיות כאן בעית כלאים. תודה רבה על האפשרות לברר כאן תחומים רבים כל כך. שבת שלום.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב חשון תשע"ז 9:39

שלום

איסור כלאי זרעים קיים גם מיני תבלין, אך איסור כלאי זרעים קיים רק במינים חד שנתיים ולא במינים רב שנתיים.

לואיזה לימונית, האזוב (זעתר) , רוזמרין , מרווה רפואית , בזיליקום, לבנדר , שיבא,  הינם  רב שנתיים ואין בה איסור כלאי זרעים.

ואם כן התות (שהוא בדרך כלל חד שנתי) הגדל ביניהם, הואיל ואין לידו מין נוסף חד שנתי , אין כלל בעיה של איסור כלאי זרעים.

ואף במינים חד שנתיים אם זורע רק שורה מכל מין  די בהרחקה של טפח וחצי (כ15 ס"מ) בין שורה לשורה .