בצל ושום האם נחשבים ירקות

השאלה: עיינתי בספריכם לגבי מצוות התלויות בארץ בבית ולא מצאתי תשובה לשאלתי, האם גם שום ובצלל נחשבים ירקות למרות שמה שאוכלים זה לא עלים או הפרי לעיניין כלאים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ד' טבת תשע"ט 14:41

שלום וברכה

במשנה מסכת כלאים פרק א משנה ג הוזכרו השום והבצל:
הלפת והנפוץ והכרוב התרובתור התרדים והלעונים אינם כלאים זה בזה הוסיף ר"ע השום והשומנית הבצל והבצלצול והתורמוס והפלסלוס אינן כלאים זה בזה:

הרמב"ם בהלכות כלאים פרק א הלכה ח-ט מגדיר את המינים:

הלכה ח
הזרעונין נחלקין לשלשה חלקים, האחד מהם הוא הנקרא תבואה והיא חמשה מינין החטים והכוסמין והשעורין ושבולת שועל והשיפון, והשני מהן הוא הנקרא קטנית, והן כל זרעים הנאכל לאדם חוץ מן התבואה, כגון הפול והאפונים והעדשים והדוחן והאורז והשומשמין והפרגין והספיר וכיוצא בהן, והשלישי מהן הוא הנקרא זרעוני גינה, והן שאר זרעונין שאינן ראויין למאכל אדם, והפרי של אותו הזרע מאכל אדם, כגון זרע הבצלים והשומין וזרע החציר והקצח וזרע לפת וכיוצא בהן, וזרע פשתן הרי הוא בכלל זרעוני גינה, כשיזרעו כל מיני זרעונים אלו ויצמחו נקרא הצמח כולו כל זמן שלא ניכר הזרע דשא ונקרא ירק.

הלכה ט

ויש מזרעוני גינה זרעונים שדרכן לזרוע מהן שדות כגון הפשתן והחרדל ואלו הן הנקראים מיני זרעים, ויש מזרעוני גינה זרעונים שאין דרך בני אדם לזרוע מהם אלא ערוגות ערוגות קטנות כגון הלפת והצנון והתרדים והבצלים והכסבר והכרפס והמרור וכיוצא בהן ואלו הן הנקראים מיני ירקות.

ואם כן השום והבצל נחשבים מיני ירקות  (החלק שאנו אוכלים הוא לא הזרע אלא הפרי התחתון , הזרע נוצר לאחר פריחת הבצל, לעומת זאת בקטניות אנו אוכלים את הזרע עצמו בדומה  לדגנים שאנו אוכלים את הזרע עצמו)