האם יש כלאיים באדנית בין ירקות (פלפלים) לבין צמח שאינו מיועד לאכילה בד"כ, אם כי, יש כאלה השותים את חליטתו (פיגם- רוטה)

השאלה:

שלום לרב. האם יש כלאיים באדנית בין ירקות (פלפלים) לבין צמח שאינו מיועד לאכילה בד"כ, אם כי, יש כאלה השותים את חליטתו (פיגם- רוטה)? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ח טבת תש"פ 9:40

שלום

יש מספר טעמים להתיר.

1. הפיגם ע"פ המידע המדעי הוא גידול רב שנתי שגזעו עצי וקשה ומתרבה מן הגזע וע"פ הנחה זו הרי דינו כאילן. איסור כלאים הוא רק בין שני מיני זרעים או ירקות חד שנתיים ,ואם כן אין איסור לגדל אותו סמוך לירק.(ראה ספר 'הלכות הארץ' הלכות כלאים נספח א טבלת הגדרת צמחים עמ' 195)

2. אף שבחז"ל הפיגם מוגדר ירק (כלאים פ"א מ"ח, עוקצין פ"א מ"ב), מ"מ אין דרך לקיים מין זה אלא גדל בר,  וכל מין שאין דרך לקיימם ולגדל אותם אינם בכלל איסור כלאים (רמב"ם כלאים פ"א הל' ד).

הרחבה בהגדרת הפיגם ניתן למצוא במאמרו של הרב אהוד אחיטוב " פיגם מצוי בכרם" בחוברת אמונת עתיך 96 עמ' 33-39. קישור למאמר פיגם מצוי בכרם

לכן הלכה למעשה נראה שמותר לגדל אותו בסמוך לפלפלים.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי