הדליית גפן ליד קשואים

השאלה:

שאלה בכלאי הכרם: אני רוצה להדלות גפן (יחידה) ע"ג חוטים, מעל מקום שסמוך לו יש ערוגה עם קישואים. הגפן עצמה נטועה רחוק מהערוגה. צריך להרחיק את הענפים 4 אמות/6 טפחים ממקום הערוגה? או שאפשר שהענפים יודלו גם מעל המקום הסמוך לערוגה, כל עוד לא ממש מעל הקישואים? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח תמוז תש"פ 0:09

בס"ד

שלום וברכה

לא נתברר בשאלה האם חוטי ההדליה עוברים מעל לקישואים או לא.

ההלכה היא כפי שכתב הרמב"ם (פ"ו הי"ב) שכל מה שגדל תחת החוטים שעליהם מודלת הגפן, הדבר אסור אבל לא מקדש אלא א"כ הירק מתחת לגפן עצמה. לכן אם ההדליה עוברת על הקישואים עצמם, אסור להדלות את הגפן או לזרוע את הקישואים, אם ההדליה לא עוברת מעל לקישואים אלא בסמוך להם, וכאשר מורידים אנך מהגפן לא מגיעים לקישוא הדבר מותר.