הדליית גפן מעל צמחי תבלין

השאלה: שלום רב, יש לי גפן שמודלת על גדר הגינה בגינה ולידה ישנם צמחי תבלין שונים . הגפן מתחיל לפרוץ ונוף של הגפן יגיע עוד מעט מעל צמחי התבלין . אני מעוניין להדלות את הגפן בקיר הגינה מעל הצמחים שתגדל בצורה יפה. האם יש בעיה של כלאי הכרם בהדליית גפן מעל צמחי תבלין ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ח כסלו תשע"ט 9:58

שלום

1. צריכה להיות הרחקה של ששה טפחים מגזע הגפן, ואף אם ישנה הרחקה מ"מ אין לגדל מינים שונים מתחת לנוף הגפן (אף שהוא רחוק יותר מששה טפחים מגזע הגפן) וכן אין לגדל מתחת למבנה ההדליה שנבנה (כגון קורות )שעתיד להגיע לשם הגפן.

לכן למעשה יש להטות את הגפן כך שלא יגדל מעל צמחי התבלין.

2. כל האמור לעיל נכון אם צמחי התבלין הם חד שנתיים או עשבוניים שנחשבים ירק, אך אם צמחי התבלין הם רב שנתיים ועציים שנחשבים לאילן,  אזי אין שום מניעה להדלות מעליהם את הגפן הואיל ואיסור כלאי הכרם הוא רק גידול מיני זרעים קטניות וירקות בסמוך לגפן אך מותר לגדל מיני אילנות סמוך לגפן.