הרכבה של כמה זני גפן על גפן אחת

השאלה: האם מותר לי להרכיב כמה מיני זני ענבים על כנת גפן אחת כך שיהיו צבעים שונים מזנים שונים על עץ אחד?

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ז שבט תשע"ז 8:51

כיוון שמדובר בזנים שונים של גפן גם אם האחד בצבע לבן והאחר בצבע שחור ניכר שכולם הם מין הגפן, לכן אין איסור כלאיים כי הם נחשבים מין אחד. לאור הנ"ל מותר להרכיב זנים שונים של גפן על עץ גפן אחת. כאן המקום לציין שיש המרכיבים כמה מיני הדר על עץ לימון או על עץ תפוז באופן שמקבלים עץ אחד עם כמה מיני הדר כמו לימון, תפוז, קליפים, אשכולית ועוד. אף שהדבר מאד נוח וגם יפה, הדבר אסור משום כלאיים.

יואל פרידמן