הרכבות בירקות

השאלה: אני עובד בחווה חקלאית וקיבלנו מחישתיל שתלי ירקות- מלפפונים, אבטיחים ואולי קישואים שמורכבים על שתיל אחר (כנראה דלעת). האם מותר לשתול אותם ומדוע? תודה, ירון.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ה אדר תשע"ז 22:49

בס"ד

שלום וברכת ה'

אמנם אנו פוסקים להלכה שיש איסור הרכבה של ירק בירק, נחלקו האם האיסור הוא מדין תורה או מדרבנן. סיכום השיטות עיי' חוקות הארץ עמ' 61. כמו כן נחלקו האם גוי יכול להרכיב בירקות (שם עמ' 63). א"כ היה מקום להקל בהרכבת ירקות שיעשו על ידי גוי בחממה. כאשר אין איסור הרכבה יש דעות שאין איסור נטיעה בקרקע  ובייחוד לאחר איחוי הירקות (כפי שמגיע שתיל מאוחה). ועל כן לכתחילה ראוי שגוי ישתול באדמה (קיום אפשר להקל) ובזה יוצאים לרוב הדעות.

אם תשלח אלי כתובת מייל אוכל להעביר לך בע"ה מאמר שבו סיכום הנושא