ורד ותפוח אדמה

השאלה:

שלום הרב, שאלתי בנושא השרשות בצמחים. 1. האם מותר לעשות השרשה של וורד בתוך תפוח אדמה או שזה אסור מדין לֹא תִזְרַע כַּרְמְךָ כִּלְאָיִם? 2. בהמשך לשאלה הקודמת האם מותר לעשות השרשות עם דבש? תודה מראש, אייל.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ו סיון תש"פ 17:44

בס"ד

שלום וברכה

א. יש בזה איסור כלאים. הוורד מוגדר כעץ מאכל (למרות שהיום מעט אוכלים את פירותיו).

ב. דבש הוא פרי אדמה, אמנם לעניין שבת יש להחשיב את הכוורת כמחובר אבל זה לא צמח מאכל, ולכן אין בו איסורי כלאים. ואדרבא היו מנהגים שעשו כן כדי לייצור מינים מתוקים (לפי אותם שיטות).