זריעת גינה מקיימת

השאלה: שלום! במסגרת הקמת "גינה מקיימת" בשלבים הראשונים של הכשרת הקרקע, מבצעים זריעה של קטניות מעורבות מסוגים שונים, במטרה שייצבו את הקרקע ויטייבו אותה לקראת השתילה של מיני ירקות או עצים. בזמן זריעת הקטניות הכוונה ברורה שלא להניח להן לגדול עד שלב שיוציאו זרעים, אלא רק לנבוט עד שלב מסוים ואז לעקור אותן. השאלה היא האם דבר כזה הוא מותר מבחינת איסור כלאיים והאם ראוי לעשות זאת ממין אחד של קטניות או להפריד בין השורות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח כסלו תשע"ט 11:45

בס"ד

שלום וברכה

בחנוך (סוף מצוה תקמ"ח) כתב שהאיסור בזריעת כלאים הוא מיד שזורע אפילו בלא קליטה. אבל יש לדון מה הדין כאשר רוצה לעקור את הגידול. עיין חזו"א כלאים סי' ב ס"ק ד שכתב שהזורע על מנת לעקור האם האיסור מדין תורה או מדברי חכמים בלבד. אבל בכל אופן זריעה כזו אסורה, ובייחוד בציור שלכם שרוצים שישארו שורשים באדמה ושורשים אלו יכולים לצמוח בעתיד, ועל כן יש יותר מקום לאסור. על כן אפשר לזרוע רק מין אחד שאין בו כלאים.