כיצד ניתן לזרוע מינים שונים בשיעורי הרחקה ?

השאלה: שלום רב. אני מכין גינת ירק בביתי במטרה לגדל בה מגוון גדול של ירקות לצורכי הבית. גדול הגינה הוא כ 200 מטרים (בהערכה גסה) וצורתה עגולה, או ליתר דיוק חצי עיגול כשהערוגות מסודרות בצורת מנורה. מגוון הירקות העומד לרשותי הוא- עגבניות, פלפלים, קישואים, דלעות, אבטיחים, מלפפונים, חצילים ושעועיות. מהירקות הנ"ל יש מספר סוגים מכל ירק. ועוד- במיה, תירס, חמניה, אספרגוס, בזיליקום ומלון. אני מעוניין לדעת כיצד לשמור על הלכות כלאיים, אך עם זאת יש לי שאיפה כן לשלב גידולים במידת האפשר מסיבות חקלאיות של יצירת מערכת חזקה ועמידה בעלת יחסי גומלין בין המרכיבים. אילו מינים יכולים להישתל זה עם זה, מאותה משפחה או ממשפחות שונות, ואם אני מעוניין לשתול לדוגמה שעועית תירס ודלעת באותה ערוגה, מה המרחק שצריך לשמור זה מזה? תודה רבה! יניב מועלם

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו ניסן תשע"ו 10:02

שלום

הגדרת המין לעניין הלכות כלאים שונה מהגדרה הבוטנית ולכן אף מינים מאותה משפחה בוטנית יחשבו מינים שונים שיש להרחיק זה מזה . (גדרת המין להלכה נקבעת ע"פ מראה העלים מראה הפרי וטעם הפרי). כפי הנראה כל המינים שהזכרת אם שונים זה מזה ויש להרחיק ביניהם.  (אכן זנים שונים של אותו מין נחשב מין אחד).

שעור ההרחקה משתנה ביחס לכמות הזריעה וצורה הזריעה . לכן אשמח אם תשלח לי תרשים של תוכנית הזריעה ונוכל לברר יחד

h.avi@toraland.org.il

בברכת התורה והארץ

אבי סוחובולסקי