כלאי זרעים

השאלה: בהמשך לשאלתי ראשית תודה רבה, לאחר שאני אכן עוקר האם אני רשאי לאכול את מה שעקרתי או שעלי לזרוק? שלום זיסין גיל בנימין, אנו מודים לך על שאלתך באתר למעשה: שלום עליכם. לפני מספר חודשים קניתי מחקלאי אדמת קומפוסט לדישון והעשרת הגינה. האדמה הזו הכיל זרעים בחלקם מונבטים ולאחר שפיזרתי אותו וירדו הגשמים החלו להפתח ניצנים ולצמוח צמחים - ירוקים וסגולים לסלט כמו רוקט, עלי בייבי, כוסברה וכו'. עכשיו הגינה עמוסה כל טוב אך אין מרווח של טפח בין צמח לצמח - כלומר יכול להיות כוסברה וממש בסמוך עליה עלה רוקט. האם זה נחשב כלאיים? ואם כן מה עליי לעשות, להשמיד את כל הגינה? תודה מראש, גיל בנימין להלן תשובתו של רבני מכון התורה והארץ: שלום באחד באדר משמעים על הכלאים... נפסק ברמב"ם הלכות כלאים פרק ב הלכה ז "הזורע שדהו מין מן המינין וכשיצמח ראה בו כלאים, אם היה המין האחד אחד מעשרים וארבעה בשדה הרי זה ילקט עד שימעטנו מפני מראית העין, שמא יאמרו כלאים זרע בכוונה, בין שהיה המין האחד שצמח תבואה וקטנית בתבואה וקטנית, או זרעוני גינה בתבואה וקטנית ובזרעוני גינה, ואם היה הצומח פחות מיכן אינו צריך למעטו." דהינו כאשר לא היתה כוונה זריעת כלאים אך גדלו מאילהם כלאים, אם היחס בין במינים הוא פחות מ-1/24 שהוא כ -4% אין אנו מתייסים לתערובת המינים ויכול להשאיר .אך אם היחס בין המינים הוא שיש 1/24 שהוא יותר מכ- 4% יש לעקור ולמעט את אחד המינים עד כדי שבייחס יהיה פחות מ1/24 דהיהו פחות מ4% שלא יראה כמקיים כלאיים..

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ב אדר תשע"ח 20:32

שלום וברכה

לאחר העקירה מותר לאכול את מה שנעקר. מותר לעקור באופן שישאר מין אחד או יותר כאשר יש ביניהם הרחקה של טפח וחצי ולהמשיך לגדלם.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון