כלאים בעציצים ובגידולי מים

השאלה:

בע"ה טז מרחשון תש'ף הרב אהוד שלום, 1.האם ניתן לשתול בתוך שני מכלי גדול נפרדים הסמוכים זה לזה כשהשורשים נפרדים והעלים יגעו זה בזה? 2.האם במתקן הידרופוני כשהשורשים במים משותפים? 3.האם יש כלאים במיים הבאים : חסה סלנובה ירוקה חסה סלנובה אדומה רוקולה בזיל פטרוזיליה שמיר נענע אורגנו עירית מליסה כוסברה רוזמרין יום מבורך ובשורות טובות יוסף

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ז חשון תש"פ 14:13

ב"ה

לכבוד

הרב יוסף שרמן

שלום וברכה וכל טוב

1. מותר לזרוע בשני כלים נפרדים, כמו בשני עציצים, וכדו' ואין בכך איסור כלאים אף אם הענפים נוגעים זה בזה.

2. במתקן הידרופוני אם הצמחים גדלים בחורים נפרדים והמרחק בין המינים הוא 12 ס"מ והחיבור הוא רק בשורשים, אין כלל איסור כלאים כיוון שבכלאים הולכים אחר מראית העין כפי שפסק הרמב"ם. אמנם אם זה באותו כלי, נחלקו בכך הרב פרנק זצ"ל והחזו"א זצ"ל, לעניין שמיטה, האם גידולי מים דינם כעציץ שאינו נקוב או שזה קל יותר, והרב פרנק זצ"ל החמיר. ולכן במצב השני כשהם גדלים בכלי אחד ראוי להחמיר.

3. בכל הגידולים שהזכרת צריך להרחיק כדין שני מינים, למעט חסה סלנובה ירוקה וחסה סלנובה אדומה, שהם אותו מין, וכן רוזמרין שדינו כעץ רב שנתי, ואין צריך להרחיק ממנו כלל.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב