מותר לשתול ירקות מתחת לעץ פרי(תפוז)?

השאלה:

מותר לשתול ירקות מתחת לעץ פרי(תפוז)? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' תמוז תש"פ 11:57

שלום

איסור כלאי זרעים הוא רק בין מינים חד שנתיים אך אין איסור לזרוע בסמוך לאילן.

כפסיקת הרמב"ם הלכות כלאים פרק א הלכה ו 'ומותר לזרוע זרעים וזרע אילן כאחד וכן מותר לערב זרעי אילנות ולזורען כאחד שאין לך כלאים באילנות אלא הרכבה בלבד'

אלא רק הואיל ויש חשש שנראה שרוצה בהרכבת שורשי האילן ראוי להרחיק את השתילה של הירקות שלושה טפחים מגזע העץ. כפסיקת הש"ך יורה דעה סימן רצה ס"ק ה

'ולענין דינא נראה דלכתחלה יש להחמיר כהר"ן שכן נראה דעת התוספות ספ"ק דקדושין מביאם בית יוסף שכתבו דטוב ליזהר שלא לזרוע זרעים סמוך ג"ט לעיקרו של אילן דנראה כמרכיב הזרעים בתוך האילן עכ"ל ר"ל אף על גב די"ל דזרעים לאו קמשתרשי וכמ"ש הר"ן מכל מקום יש ליזהר משום דנראה כמרכיב כו' משמע הא אם זורע על גבי השרשים ממש וידוע שנכנסים לתוכו אסור מדינא'.

למעשה ראוי להרחיק מן הגזע שלושה טפחים ומשם ואילך ניתן לזרוע מיני ירקות אפילו שהם מתחת לנוף העץ.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי