על מה צריך לשים לב בהקמת גינה חדשה, מצד גיני כלאים ערלה ושביעית?

השאלה: בס״ד ברכה ושלום. בחסדי ה׳ יתברך זכינו להיכנס לבית חדש אותו בנינו. כעת אנו עסוקים בבניית גינה. רציתי לשמוע מכם האם ישנם דברים שצריך לשים לב להם מבחינה הלכתית - ערלה, כלאיים וכו. יצויין שאנו רוצים לשתול עצי פרי, עצי נוי, עשבי טיבול, שיחי ופרחי נוי וכו׳. אשמח לשמוע את דבריכם ולהחכים. יצויין שהשתילה תהיה כנראה בתחילת השבוע הקרוב, כך שאשמח לשמוע מכם בהקדם. כל טוב ותבורכו בברכת ארצנו הקדושה מימון

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' ניסן תשע"ו 9:32

בס"ד

שלום

1. יש להקפיד בקניית שתילי עצי פרי שאינם מורכבים בהרכבה האסורה (שאם כן אסור לנטוע אותם בגינה).

2. יש להקפיד בשתילת מיני מתבלינים  על דיני הרחיקה הראויה שיש להניח בין עשבי התיבול.

3. יש להקפיד לקנות עצי פרי ממשתלות שיש בהם פיקוח על שנות ערלה של השתיל, וכן להיזהר בהעברתו לגינה ובשתילתו בגינה (שלא יתפורר). אם כל התנאים האלו יתקיימו הרי תוכל להתחשב ולהמשיך את חשבון שנות ערלה של העץ. אם אחד מן התנאים לא קיים הרי שצריך לחשב שנות ערלה מרגע הנטיעה בגינה ולהמתין שלוש שנים.

4. כמו כו אם אתה קונה עצי פרי צעירים בני שנה שיוצרו בשנה שעברה, יש לבדוק שנעשה בהיתר (שלמשתלה היה היתר מכירה או שנעשה במצע מנותק בתוך בית). אם אין מידע יש לפורר את גוש האדמה ואז לנטוע,  ע"מ שנתחיל חשבון שנות ערלה משנה זו ולא משנת השמיטה.