צמח הפסיפלורה ליד גפן

השאלה:

בגינתי יש שיח פסיפלורה, ואצל שכני יש עץ גפן. הענפים של שניהם התחברו. בין שתי הגינות יש גדר בטון בגובה של 40 ס"מ, ועליה גדר של סורגים עם במבוק. האם יש בזה איסור כלאיים?

התשובה

הרב יואל פרידמן |

א. בכלאי הכרם אסור לזרוע תבואה או ירק ליד גפן של חברו.[1]

ב. מסורת הפסיקה של הספרדים היא שצמח שנותן פרי תוך שנה מן הזריעה נחשב לירק, כדעת הרדב"ז,[2] אזי בוודאי נחשב הפסיפלורה ירק, ולדעתם בוודאי יש כלאי הכרם. האשכנזים המחמירים לגבי ערלה אינם מבטלים דעת הרדב"ז, אלא מחמירים על פי הפוסקים שקבעו את סיווג הצמחים לאילן וירק על פי הקריטריונים שמובאים בתלמודים ובתוספתא.[3] ועדיין מכלל ספק לא יצאנו, ולכן לכו"ע יש לברך על הפסיפלורה 'בורא פרי האדמה'.

ג. למעשה יש להפריד בין הענפים של הפסיפלורה לבין אלו של הגפן ולהרחיקם אלו מאלו באופן שלא יתערבבו. אומנם יש להקל, וגם אם יש פירות, כבר אין לאסור את הפירות כדין קידוש כלאי הכרם.[4]

[1].     ערוך השלחן סי' רצו סעי' לו.

[2].     שו"ת הרדב"ז, ח"ג סי' תקלא; ור' ס' התורה והארץ, ח"ג עמ' 423–424.

[3].     עי' במאמרנו 'הגדרת אילן וירק בהלכה', ס' התורה והארץ, ח"ג עמ' 398–428.

[4].     כ"כ הרב יהודה הלוי עמיחי, 'פסיפלורה שהתפשטה תחת לגפן', אמונת עתיך 97 (תשע"ג) עמ' 44–47.