קיום אפרסק מורכב

השאלה: שלום לכבוד הרב. שאלתי בדיני כלאים, לגבי קיום עצים מורכבים. קבלתי עץ אפרסק מזן עודד המורכב על כנת הנסן (הכלאה של אפרסק ושקד). האם מותר לקיים (להשאיר בגינה) עץ זה? באם מותר לקיימו, עכשיו העץ נמצא בתוך עציץ נקוב (כפתח הנאד) העומד על הקרקע האם מותר לשותלו בקרקע ממש או רק להשאירו כמו שהוא בעציץ? בתודה מראש אליסף.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ה סיון תשע"ו 10:00

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. קיום אילן מורכב הוא מחלוקת ראשונים ואחרונים, ולכתחילה אין להקל.

ב. קיום אילן שנשתל מורכב (לאחר שהתאחה) יש שהתירו לקיימו.

ג. קיום בספק מינו התירו רוב האחרונים.

ד. העץ שבפניך הוא מורכב תחילה (אפרסק על שקד) ועיקרו כאפרסק, ואח"כ הרכיבו עליו עוד אפרסק, א"כ אין כאן כלאים ודאי, ואולי הוי ספק כלאים כלל, ואפשר לקיימו.

ה. אפשר להעבירו עם גוש. (עיין ערוה"ש סי' רצה, משפט כהן סי' יז, כוכב יעקב סי' יח, חוקות השדה (תלמי שדה אות יב).

שבת שלום