קיום הרכבה

השאלה: ב"ה לכב' ידידי הרב יהודה עמיחי שליט"א, שלום רב! נשאלתי על אודות כלאיים בעצי הדר: עץ תפוזון (Kumquat) בן 5 שנים כמעט ומת, אך מתחת לנקודת ההרכבה, פחות מטפח מהאדמה, התחילו לגדול ענפים חזקים שנראים לו שהם מהזן של פרי הדר ליים (Citrus Limettioides,lime) מתוק ארצי-ישראלי, והוא שמע שאכן מצוי בארץ שמרכיבים על הזן הזה. מצד שני, עוד נשארו כמה ענפים למעלה מהפרי התפוזון. האם הוא יכל להשאיר את 2 הזנים גדלים מאותו עץ (כשיטת החזון איש שכל פרי הדר נחשבים כזן אחד)? או שמא הוא צריך לחתוך אחד מהם (ואם כן, איזה מהם לחתוך?). אם הוא רוצה להשאיר את ענפי הליים, שהאם צריך לספור שנות ערלה מחדש (כאמור, צומחים הענפים הללו פחות מטפח מהאדמה, ואולי אף מתחת לפני האדמה)? והאם זאת בעיה שהתחילו הענפים הנמוכים הללו לצמוח בשנת השמיטה? תודה רבה וחילך לאורייתא! ארי שבט

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"א חשון תשע"ו 12:37

בס"ד

לרב ארי הי"ו

שלום וברכת ד'

א. ברור ששני המינים הללו הם דומים בעלים, טעמם איננו רחוק זה מזה, אמנם הגודל שונה אבל בודאי שאי אפשר להחשיבם כשני מינים שונים, והרי הם חשובים כספק מינו, וכדעת החזו"א בכל ההדרים הם ספק מינו.

ב. בדיני כלאי אילן האיסור הוא ההרכבה, קיום עץ מורכב נחלקו הפוסקים האם יש איסור קיום באילן המורכב. אמנם השו"ע (רצה סעי' ז) פסק להחמיר אבל היו הרבה ראשונים שחלוקים וסוברים שמותר לקיים אילן מורכב (עיין פתחי תשובה,שם, ריטב"א קידושין לט ע"ב). ובייחוד בספק מינו נראה שאפשר להקל הלכתית.

ג. יש בעיה של מראית עין, דהיינו אנשים יראו באותו העץ שני סוגי פירות (קומקומווט וליים) שמבנה הפרי שלהם שונה, ועל כן יש כאן חשש של מראית עין, למרות שהלכתית יש מקום להקל. על כן אם יהיה שינוי גדול בצורת הפרי כדאי להכחיד את הפרי של הקומקומווט מכיוון שלדברי השואל הפרי כבר מת.

ד. לעניין הפירות היוצאים מתחת להרכבה, אמנם בדין ערלה כתב הרמב"ם (מעשר שני פ"י ה"כ)  שאם יש אילנות שהם פחות מטפח אסורים מדין ערלה, אבל כל זה באילן שזה גודלו ואנו חוששים שמא יאמרו שהעצים הם נטיעה צעירה ויש כאן ערלה (עיי"ש) אבל בנידון דידן שהעץ גדול וכולם רואים שיצא מהגזע, נראה שאין בכך חשש ערלה.

דורש שלומו וטובתו