קלמנטינה בעץ לימון

השאלה:

גדל לי לאחרונה בעץ לימון שיש לי בגינה לימון חמוץ אך נראה בדומה לקלמנטינה עגול, קטן, בצבע צהוב כתום. הוא גדל בחלק העליון של הענפים שאותם לא גזמתי לאחרונה. (חלק מהענפים נגזמו עליהם גדלו לימונים רגילים). טעמו חמוץ ומלא מיץ אך פחות חמוץ מלימון. אני פוחדת שמדובר בזן של כלאיים. האם ניתן להשתמש בפרי? האם עליי לאסור גם את הלימונים שנראים כמו שרגילים לראות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז כסלו תש"פ 16:43

בס"ד

שלום וברכה

אם אלו ענפים רגילים מהעץ, דהיינו שיש בעץ גזע אחד בלבד, א"כ הפרי לא יכול להיות כלאים. תופעת כלאים יכולה להיות רק אם יוצא ענף (חזיר) מהכנה (קרוב לקרקע) ולא בענפים למעלה. אם יש פרי שונה זו מוטציה משונה או איזה תופעה בוטנית שהייתה בעץ. מכיוון שאת מכירה את העץ ויודעת שלא עשו הרכבה חדשה בראש העץ, מלבד ההרכבה בבסיס העץ, א"כ זה עץ אחד, וכל שינוי בפרי זה מוטציה מסוימת ואין צריך לחוש.