ירקות שנשתלו ליד גפן

השאלה:

יש לנו בגינה שני גפנים שהשנה החלו להוציא אשכולות אחרי מספר שנים של גדילה. הגנן העביר, ללא ידיעתנו, פלפלים שהיו שתולים במקום אחר אל קרוב לגפנים. שמנו לב אל זה בשבת, אך העניין קצת התעכב אך היום העברנו את הפלפלים למקום אחר.
עכשיו התעוררה שאלה האם כל האשכולות והפלפלים שקטפנו אסורים? האם נצטרך לעקור לגמרי את הצמחים הללו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. האם הפלפלין היו תחת עלי הגפן ממש או רק קרוב לגפן ולא תחת השריגים, ואם היה רק קרוב מה המרחק מעיקר הגפן?
ב. כמה זמן גדלו הגפנים באותו מקום?
ג. אם הגנן עשה זאת ללא רשותכם והדרכתם, אזי איננו יכול לאסור דבר שאינו שלו, ועל כן זה לא מקדש, אלא אם כן עשה בשליחותכם, עיין במחלוקת הרמב"ם ראב"ד (כלאים פ"ה ה"ט, כס"מ) ועל כן צריך לדעת עוד פרטים בשאלה זו.
ד. בכל מקרה אין הגפן נאסרת רק פירות השנה, כך שעיקר הגפן לא חייבת עקירה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי