שתיל שהורכב על ידי גוי

השאלה: האם מותר לשתול שתיל של ירק מורכב ע"י גוי וכן האם מותר אח"כ לקיימו

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' אב תשע"ז 11:05

בס"ד

שלום וברכת ד'

במשפט כהן (סי' כב) כתב מדיוק בתוספתא (פ"ב) שבירק מורכב יש איסור לזרוע אותו בעצמו במקום אחר, אמנם לעניין אילן הביא מקום להקל שאין באילן כלאי זרעים ולכן מותר לטעת את העץ עצמו, אבל בירק מורכב כתב שיש לאסור מכיוון שיש בכך איסור זרעים. יסוד זה הובא גם בחוקת הארץ פ"ז חידושים אות ג.

אול יתכן שאם גוי יטע את השתילים אפשר יהיה להקל, ובייחוד שאם נצרף את הדעה שאצל גויים אין איסור כלל להרכיב ירק בירק כשאין שנוי גדול. א"כ היה מקום להתיר בשעת הדחק.

העולה שבדוחק גדול אפשר להתיר. א. כשגוי הרכיב. ב. ההרכבה נעשית במצע מנותק בבית. ג. כשגוי זרע בשדה ישראל, ואז אפשר ליהודי לקיים.