בכורות

השאלה:

חברי שוחט אצל אחד מבעלי המשקים שיש לו עיזים, בעל העיזים לא עשה שותפות עם גוי ונולד לו עז בכור, שנלקחה לוטרינר, הוטרינר החזיר לו את העז עם טבעת באוזן, השאלה הנשאלת היא האם החור באוזן מהטבעת נחשב כמום המתיר את העז בשחיטה, ואם היא מותרת בשחיטה האם הבשר שלה שייך לבעל המשק או לכהן??? אשמח לתשובתכם ולמקורות התשובה יישר כח גדול על האתר ותזכו למצוות אליהו שני

התשובה

הרב דוד אייגנר | א' שבט תש"פ 9:53

ב"ה

שלום וברכה

על מנת להתיר מום בבכור ושתהיה אפשרות לשחטו צריך לבחון את המום אדם שהוא מומחה או "שלושת בני הכנסת", כנפסק בשו"ע יו"ד שט, ב. ולכן על אף שפעמים רבות ניתן להתיר את הבכור כשיש מספר ממשלתי באוזן, צריכים לראותו אותם שלושת בני הכנסת שהם "חכמים היודעים לומר מהו מום עובר ומהו מום שאינו עובר", מומחה הוא אדם שקיבל היתר מראש הגלות להתיר בכורות, ולכן כיום אין מומחה שניתן להתיר עת הבכור על פיו.

לא כל מום באוזן מתיר, אלא יש מקומות באוזן שעל אף שיש שם מום, לא ניתן להתיר את הבכור בשל כך.

זאת ועוד, היתר זה הוא רק במקרה שהבעלים לא היה מודע לכך שניתן להתיר בכור על ידי נתינת מום, אך אם הוא היה מודע לכך ובכל זאת נתן את הבכור למישהו אחר שיסמנו, לא ניתן להתיר את הבכור כפי שכותב הרמב"ם בבכורות פרק ב הלכה ז.

בכל מקרה גם אם יתברר שהיה מום והבכור ניתר על פי שלושת בני הכנסת, הכהן הוא הבעלים של הבכור, ראה שו"ע יו"ד סימן שו.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר