צרוף כמה מינים לחלה

השאלה:

יורה דעה סימן שכד סעיף ה’: "חצי קב חטים מצד זה וחצי קב שעורים מצד וחצי קב כוסמין באמצע מצטרפים ותורם מן הכוסמין על שלשתן".

שאלתי היא:
בסעיף ד’ כתוב שמערב קב מכל דבר והם מצטרפים, והדבר מובן.
אבל בסעיף הנ"ל כתוב חצי קב מכל מין ומצטרפים, למרות ששלושה חצאי קבין סה"כ 36 ביצים
זאת אומרת שכולם ביחד לא מגיעים ל43 ביצים וחומש כנזכר לעיל סעיף א’.
אז איך מצטרפים?

אשמח לתשובה.

תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

הדין הוא שחיוב חלה הוא בחמשה רבעים (משנה חלה פ"במ"ו, עדויות פ"א מ"ב, ועוד), ובכל חצי קב יש שני רבעים, ובצרוף שלש חצאי קב, עולה סך של 6 רבעים, והוא יותר מחמישה רבעים המחייב בחלה. הגודל של הביצים הוא במדה שלנו ולכן יש בה מ"ג ביצים וחומש, אבל בעיקר הדין הולכים לפי רובע הקב, ובשלשה חצאי קב יש ששה רבעים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי