מעשר עני בגינה פרטית

השאלה:

גידלנו בגינה מעט עגבניות שרי ועלתה לנו השאלה איך לקיים מעשר עני.
א. כיצד לפנות לאדם לו רוצים לתת?
ב. הכמות המדוברת היתה פחות מעגבניה אחת?
ג. האם מותר לאכול בטרם נתנו בפועל מעשר עני?
השאלה מתיחסת לאדם פרטי שאינו מנוי בקרן מעשרות.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אמנם אין דרך לתת מעשר עני בכמות קטנה כל כך אלא דרך הנהגת "מכירי עניים" שהרי קשה למצוא עני שיהא מוכן לקבל כמות זו. בשעת הדחק אפשר להקל כדעת הרדב"ז הסובר שאפשר לתת כסף בעבור המעשר עני, אולם לכתחילה אין זו דרך ראויה, ורק דרך מכירי עניים אפשר לעשות הפרשה זו. הנהגת "מכירי עניים" עניינה הוא נתינת הלוואה לעני. המעשר עני מזוכה מיד בכל הפרשה לעני, ואז הוא מחזיר את הפירות תמורת ההלוואה שהוא חייב. לאחר ההפרשה מותר לאכול את שאר הפירות, מלבד המעשר עני עצמו שאותו אסור לגזול מהעניים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי