העברת עץ תפוז ננסי בעציץ על דשא סינטיטי

השאלה: שבוע טוב. בחלקת אדמה בבית שמתי כולה משטח דשא סינטטי כמקובל. על הדשא יש לי עציץ ( נקב קטן ביותר) ושתלתי עץ תפוזים סיני. בעז"ה ט"ו בשבט הקרוב יעברו שלוש שנים. שאלתי: האם כל העציץ יהיה מותר להזיז- לגרור לפינה אחרת בתוך הגינה , מבלי לעשות פעולה כשלהי בעץ ולא יחול עליו שוב דיני ערלה? או שברגע שמזיז אותו מתחילים 3 שנים חדשות לספירה. אשמח לקבל תשובה ואם אפשרי מראה מקומות ללימוד. בספר משפטי הארץ לא מצאתי מקור לשאלה.. בברכה

התשובה

הרב יואל פרידמן | ו' כסלו תשע"ז 12:21

שלום רב,

א. בעיקרון אין בעיה בהעברת העציץ ממקום אחד למקום אחר על הדשא הסינטיטי. אך אם יעבירו את העציץ מן הדשא הסינטיטי לקרקע ממש בגינה, כי אז יש מקום גדול לומר שיהיה חייב למנות שנות ערלה מחדש.

ב. הסיבה לכך היא מפני שכאשר העציץ נקוב מונח במקום שמנותק מן האדמה דעת רוב הפוסקים היא שחיוב הערלה אינו מדאורייתא, ולכן כאשר מעבירים ומניחים אותו על האדמה מתחדש חיוב מדאורייתא. וכך אנו פוסקים כאשר העציץ מונח על יריעת פוליאטילן ולאחר מכן מעבירים אותו. אמנם לגבי דשא סינטיטי יש מקום להתפלפל האם זה לגמרי דומה ליריעת פוליאטילן או שמא יש להחשיבו כקרקע עולם, אך למעשה באיסור דאורייתא נראה שצריך להחמיר.

עי' במאמר הרב יעקב אריאל / עציץ נקוב על יריעת פוליאטילן, ס' התורה והארץ א עמ' 159 ואילך.

וכן במאמר הרב יואל פרידמן / מהו מצע מנותק קישורית מצ"ב, ס' התורה והארץ ומעמ' 340.

בברכה,

יואל פרידמן