חישוב ערלה

השאלה:

שלום רב, עברנו לביתנו לפני כחצי שנה. מיד כשעברנו, הבאנו גנן ששתל עצי פרי (הדר, מנגו ואבוקדו) אצלנו בגינה (בשומרון). הגנן ערבי. לטענתו העצים הם כבר לא ערלה (הוא השתמש במושגים כאלו והכיר אותם) והם בני 7-8. אני לא מבין מספיק כדי לקבוע דבר כזה. בשעת השתילה לא נכחתי, אבל הוא הוציא אותם מתוך מיכל-עציץ של 50 ליטר ומיד שתל באדמה. העצים מניבים פירות יפים. רצינו לדעת מה דינם? האם ניתן לאכול מהם? תודה מראש.

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ז שבט תש"פ 22:14

שלום וברכה !

אין לסמוך על דברי הגנן הערבי.

יש לברר באופן ודאי האם התקיימו ההלכות הדרושות לחישוב הערלה. חייב להיות חיבור בין גוש השורשים לקרקע במשך כל שנות גידול העץ, וכן העץ צריך להיות עם גוש אדמה שהוא יכול לחיות ממנו. אם אין אפשרות לברר באופן ודאי, יש למנות ערלה מחדש.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון