מניין שנות ערלה

השאלה: בס"ד הרב שלום זכיתי ללמוד אצלך לפני בערך 19 שנה במכללת אמונה.. מאז הבנתי את הברכה של הפרשת תרומות ומעשרות ברוך ה'. רציתי לשאול אם נטענו עץ לפני ט"ו באב תשע"ז מתי יהיה מותר לאכול מפירות העץ? ואת העץ השני נטענו מחדש בניסן תשע"ח, מתי יהה אפשר לאכול מפרותיו? אם מזיזים עץ בגינה כדי לתת לו יותר מקום, צריך מחדש לספור 3 שנים? תודה רבה חן אסרס

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ג ניסן תשע"ט 9:35

שלום רב,

א. העץ שניטע לפני ט"ו באב תשע"ז - הפירות שיחנטו לאחר ט"ו בשבט תש"פ יהיו נטע רבעי, ויש לציין שפירות אלו יבישילו רק בסוף שנת תש"פ.

ב. בנוסף כיוון שאני מניח שנטעתם עץ ממשתלה והוא היה בגוש אדמה מן המשתלה, לכן צריך אמנם לחלל את הנטע רבעי  מסוף שנת תש"פ כדלעיל, אך אין לברך על החילול וכן יש להפירש תרומות ומעשרות ללא ברכה.

ג. עץ שניטע בניסן תשע"ח - מה שחונט לאחר ט"ו בשבט תשפ"א (ויבשיל בסוף שנת שתפ"א) כנ"ל - יהיה נטע רבעי.

ד. אם העץ הועבר ממקום אחד בגינה למקום אחר - השאלה כפולה - 1) האם היה גוש אדמה מספיק למחייתו לפחות למשך שבועיים. 2) צריך שהעץ יועבר מיידית ממקום למקום או לחילופין שהונח בזמן ההמתנה על האדמה ולא על מצע מנתק כגון בלוקים עצים פלסטיק וכדו'. אם יש ספק באחת מן המגבלות הנ"ל יש לספור שנות ערלה מחדש.

בברכה,

יואל פרידמן