נטיעת אתרוג ליד עץ לימון

השאלה:

שלום.

בגינתי עץ לימון ועץ אתרוג אשכנזי במרחק של כ-3 מטרים אחד מהשני.
1. האם ניתן לנטוע ביניהם, במרחק של כ-1.5 מ’ מכל אחד, עץ אתרוג תימני ללא חשש של התחברות שורשים או השפעה אחד מהשני?
2. איך אחשב את שנות העורלה אם הוא גדל במשתלה שניתן לסמוך עליה, והיה צמוד לאדמה ולא מנותק?
3. האתרוג אצלי בגינה כבר כ-חודש וחצי צמוד לאדמה אולם לא נטעתי אותו. האם זה מסייע לקיצור חישוב שנות העורלה?

תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. אתה יכול לטעת עוד עץ בין העצים. מבחינה מציאותית זה לא טוב לעצים - אבל זו שאלה אגרונומית ויש לשאול אגרונום.
ב. אם כל הזמן היה מחובר לקרקע ויש בו נקב של קוטר 2 ס"מ, אפשר לחשב משעת השתילה במשתלה. וכל זה אם אמנם אין חשש שהיו העברות במשתלה.
ג. אפשר להחשיב מרגע שמונח על הקרקע בגינה, אלא א"כ אתה יכול לצרף גם את הזמן במשתלה (סעיף ב).

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי