ערלה בשיח צבר

השאלה:

שתלנו בגינה שיח צבר לנוי לפני כשנתיים, והשנה ראינו שהוא הוציא פירות. האם הם ערלה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שאלתך היא על עץ נוי שכעת רוצים לאכול את הפרי.

א. ידועה מחלוקת האחרונים האם עץ נוי הוא מוגדר כעץ לגדר (סייג) שפטור מערלה או שמא עץ נוי הרי זה חייב תמיד. והנצי"ב כידוע החמיר מאד בשאלה זו, ובייחוד שמדובר כאן בעץ פרי ממש, שידוע שמניב וכל עץ נוי שאדם נוטע בגינתו ויש לו פירות האדם בד"כ חושב גם לנוי וגם לפרי. ועל כן לעניין צבר קשה להקל שהרי הוא ניטע גם לפרי.

ב. אפילו אם לא נחלק ונאמר שניטע רק לנוי דינו כעץ סייג שפטור מערלה, בכו"א גם עץ סייג אם בשנה השניה חשב למאכל חייב בערלה. הרי הוא מערב מחשבת חיוב בעץ וחייב בערלה.

על כן נראה שהצבר שלכם נידון כעץ מאכל שחייב בשנות ערלה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי