חשש ערלה והפרשת תרו"מ מפירות א"י הנמכרים בחו"ל

השאלה: שלום וברכה. יש לי קרוב משפחה בחו"ל שקנה השבוע בחנות בחו"ל תפוזים מא"י. א. האם הוא צריך לחשוש שהם ערלה. ב. האם הוא חייב להפריש תרומת ומעשרות בתורת ודאי או בתורת ספק. תודה רבה דוד מינץ

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ז אייר תשע"ה 10:19

שלום

עקרונית יש לקנות פירות שגדלו בא"י רק אם ישנה השגחה שאין בהם איסור ערלה הואיל וספק ערלה הגדלה בארץ ישראל יש לאסור. אך אם כבר קנו את הפירות ניתן לסמוך על הדעות הסוברות שנחשב הדבר כדין "כל דפריש מרובה פריש" והולכים אחר הרוב, והואיל ורוב הפירות הגדלים בא"י הינם ללא חשש ערלה לכן אפשר לומר שאף פרי זה אינו ערלה  וולכן הפרי שנקנה מותר באכילה.

לעניין הפרשת תרומות ומעשרות, אכן אין פיקוח על הפרשת תרומות ומעשרות בפירות העומדים ליצוא, אך מידי ספק לא יצאנו, ולכן יש יפריש בלא ברכה.