כמות ענבים ליין שמותר לבצור בשמיטה

השאלה:

שלום בנושא בציר בשנת שמיטה . הרמב"ם הלכות שמיטה - לא יאסוף כדרך שאוסף כל שנה . מסכת שביעית - אן דורכים ענבים בגת אבל דורך הוא בערבה . בימנו אם מכין לעצמו יין בן מפירות הפקר או פירות אוצר בית דין , אך בוצרים שונה ? האם אפשר לבצור 1000 ק"ג בפעם אחת , האם דריכת הענבים אפשר רגיל בגת ? מה כוונת המשנה בערבה ? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ד כסלו תשע"ו 16:46

1. בימנו הבציר נעשה ע"י "אוצר בית דין" שהבוצר הינו שליח של הציבור ואזי יכול לבצור בכמות מרובה וכן לדרוך בגת רגילה.

אך אדם פרטי יכול לבצור ענבים ליין כמות המספקת לצריכה פרטית למשך שנה (כ50-60 בקבוקים) ואותם ידוך בביתו .לכן נראה שבצירת 1000 ק"ג יש בדבר בצירה בכמות מרובה שלאדם פרטי הינה אסורה בשמיטה

2. רמב"ם על משנה מסכת שביעית פרק ח משנה ו ביאר "עריבה, כלי הלישה". דהינו קערה קטנה ללישת עיסה