מדוע ביעור שביעית של ענבים מתאחר עד פסח

השאלה: שלום כבוד הרב. בפסחים נג איתא שזמן ביעור שביעית בענבים הוא עד הפסח. איך זה מסתדר עם הכלל "כלה לבהמה בשדה" וכו', והרי לכ' פוק חזי שהענבים שבכרמים נמצאים שם עד חשוון מקסימום? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב תמוז תשע"ז 10:11

שלום

אכן הבציר המסחרי המקובל הוא עד חשוון, אך היום כבר ניתן לראות בציר מסחרי אף בחורף (ענבי חורף, לחץ כאן)  .

אך לעניין הלכות ביעור שביעית, אין הדבר תלוי בבציר מסחרי, אלא כל עוד ישנם ענבים הראויים לחיה ולבהמה אם לא יבצרו אותם, ואכן ניתן לראות אשכולות ושאריות מהבציר ששורדים את כל החורף עד תחילת ההתעוררות של הגפן דהיינו עד פסח.