פירות שהם ספק אם הם מ"היתר מכירה" או לא

השאלה: שלום רב, אני עובדת בבי"ס במרום גולן. הבוקר קיבלתי מהמורה שאיתה אני עובדת שקית דובדבנים. לפי מה שהבנתי ממנה- הדובדבנים נקטפו מעצים של הקיבוץ. התושבים נקראו לקטוף את הדובדבנים לפני הרכבה של העץ. האם אפשר לאכול דובדבנים אלו? אם כן, האם ישנן הלכות הנוגעות בכך (הפרשת תו"מ, קדושת שביעית וכו')? תודה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ט אייר תשע"ה 9:44

שלום

אם הפירות הם מ"היתר מכירה" והקטיף נעשה ע"י יהודי, הרי שפירות אלו חייבים בתרומות ומעשרות. והואיל יש ספק אם שנה זו חייבת התרו"מ ובאילו תרו"מ,  יש להפריש מעשר שני ווכן על תנאי מעשר עני. לכן יש לומר את  כל הנוסח ההפרשה ובלא ברכה.

ואם הפירות הם מעצים שלא נכללו בהיתר מכירה הרי הם קדושים בקדושת שביעית.

לכן הלכה למעשה יש להפריש מהם תרו"מ בלא ברכה ואף לשמור קדושת שביעית בפירות.