שמיטה בגינה הפרטית

השאלה:

ברשותנו גינה פרטית, ושנה הבאה עלינו לטובה הינה שנת שמיטה.

1. לגבי השקייה הבנתי שהיא מותרת בצורה שונה ומופחתת מהרגיל.

2. גיזום למטרות שמירה על הנוי וצורת הצמח גם הוא מותר?

3. הפירות אמנם כרגע לא מעניינים כי העצים לא עברו את 3-4 השנים הראשונות, אבל האם צריך לשים אותם מחוץ לבית להפקר?

4. יש גינת תבלינים - ובה נענע, לואיזה, בזיליקום, מליסה, אזוב. האם מותר להמשיך לקטוף מהם לצריכה ביתית קטנה? ראיתי מקום שמאשר את זה התורה אסור בשנת השמיטה לזרוע ולזמור, שהן המלאכות הגורמות לצמחים לצמוח, וכן אסור לקצור ולבצור, שהן המלאכות בהן אוספים את היבול שגדל. למרות שהאיסור על זריעה וזמירה הוא מוחלט, האיסור על קצירה ובצירה היא רק כאשר הן נעשות כמלאכה חקלאית - כדרך הקוצרים . מותר על פי התורה לאסוף מעט יבול לצורך תצרוכת עצמית. האם מותר להמשיך להשתמש בהם לצורך התה?

5. יש לי צמחים בעציצים, כגון רוקט, פטרוזיליה, פלפלים חריפים, פלפלים מתוקים, גמבות, עגבניות, לואיזה, נענע, בצל ירוק, וכו.האם מותר להמשיך לגדלם כרגיל? ולאכול מהם?

6. מחוץ לבית יש גינה ברחוב שטח הפקר אשר טיפחתי אותו בשביל שהרחוב ישאר יפה ומטופח ובין היתר יש שם גם צמחי תבלין כמו: רוזמרין, מרווה, נענע, מנטה, ריגלה.האם מותר להשתמש בהם?בנוגע לשתילה, הבנתי שאין לשתול או לזרוע כלום בשנת השמיטה.

תודה רבה,

אדיר

התשובה

הרב דוד אייגנר | אב תשע"ד

אשיב על הדברים אחד לאחד:

בשמיטה אסור לזרוע ולשתול צמחים חדשים, ואף לגרום לצמחים הקיימים לתוספת צימוח, אולם, עם זאת מותר בהחלט לשמור על הצמחים הקיימים על מנת שהם לא יינזקו, לכן מותרת השקייה בכמות מינמלית.

גיזום על מנת לשמור על צורתו של הצמח גם מותר, אך אין לגזום צמח על מנת לגרום לו לצימוח טוב יותר.

הפירות בשביעית הם הפקר, אך קטיף לצרכים ביתיים בכמות קטנה- מותר, ואין חיוב עקרוני להוציאם מחוץ לבית, אלא כל הרוצה ליטול יבוא ויטול, אגב, הגדרה זו שכל הרוצה ליטול שייכת לכל המינים שיש בהם קדושת שביעית, גם לעשבי תבלין וכדומה.

בברכת התורה והארץ,

דוד אייגנר