שמיטה - הפקר

השאלה:

נניח שאני רואה עץ בגינה פרטית עם פירות, ויודע בוודאות שבעל השדה הוא יהודי, ושלא מכר את השדה לגוי או בי"ד - שהוא שלו בלבד:

א. אם בעל השדה הוא יהודי-חילוני שלא הפקיר את השדה שלו, האם מותר לי לקטוף ללא רשותו/ידיעתו?

ב. בשנת שמיטה השדה מופקר בעל כורחו של בעל השדה?

ג. יכול להיות שהופקר בעל כורחו, אך יש בעיה של להכנס לרשות היחיד?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. כידוע נחלקו הראשונים והאחרונים האם בשביעית בעל הקרקע צריך להפקיר את השדה או שמא היא מופקרת מתוקף קדושת שנת השבע. בכל אופן מכיוון שהדבר בספק אין לקחת מפירות מי שלא הפקיר את הפירות. עיין שבת הארץ פ"ד הכ"ד אות ד סיכום השיטות בשאלה.

ב. תלוי במחלוקת לעיל.

ג. בכל מקרה אין להכנס לרשותו של חברו בעל כרחו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי