תרומות ומעשרות בעץ הגדל בחצר הבית

השאלה:

שלום לרב.

שתלתי מספר עצי פרי בחצר ביתי לפני מספר שנים כדי שיהיה נחמד לאכול מפירות שגדלו בחצרי. האם אני יכול לאכול פירות אלו ליד העץ ללא תרומות ומעשרות או שחצרי נחשבת כביתי ואני חייב גם בחצר להפריש תרו"מ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

יש קביעות של חצר, אבל צריך גם גמר מלאכה. גמר מלאכה מוגדרת כאשר שני פירות הנמצאים במקום אחד. לכן, אם העץ הוא תפוח אפשר לאכול תפוח תפוח אבל אם נלקטו שני תפוחים יש להפריש. ענבים מותר לאכול גרגיר גרגיר, אבל אסור לקטוף אשכול ענבים. נראה שגם תפוזים שעשוי קלחים אין לאכול אלא קלח קלח אבל הקוטף את כל הפרי חייב להפריש תרומות ומעשרות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי