האם אחרים יכולים לחלל פירות מעשר שני על מטבע שלי

השאלה: יש לי גינה משותפת עם חילונים בו מגדלים ירקות ואני רוצה לדעת אם אפשר לשים שלט ליד הגינה עם נוסח ההפרשה ושהחילול יהיה על המטבע שלי ככה שגם שאר השכנים יאכלו מפירות מתוקנים. תודה, עקיבה שטרן

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ג' אדר ב תשע"ו 11:55

שלום

מותר לחלל פירות מעשר שני על מטבע של חברו , ובמקרה שמחלל על מטבע של חברו אין צורך בתוספת חומש כפי שנפסק ברמב"ם (הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ה הלכה ח) "מותר להערים על פדיון מעשרו, כיצד אומר לבנו ולבתו הגדולים ולעבדו העברי הא לך את המעות האלו ופדה לך בהן המעשר כדי שלא יוסיף חומש, אבל לא יאמר לו פדה לי בהן וכן אם אמר לו פדה לי משלך אינו מוסיף חומש". ע"פ הירושלמי (מסכת מעשר שני פרק ד ה"ג)"פדה לי משלך פדה לך משלי ותני כן פדה לי משלך פדה לך משלי אינו מוסיף חומש א"ר יוחנן כל מעשר שאינו הוא ופדיונו משלו אינו מוסיף חומש ר' יוסי בי ר' בון בשם ר' חנינא טעמא דר' יוחנן ואם גאל יגאל איש ממעשרו חמישיתו יוסף עליו כדי שיהא הו' ופדיונו משלו".

לכן למעשה הדבר אפשרי שיחללו על המטבע שלך שאתה נותן להם רשות לעשות כן, אך כדי שהחילול יחול יש לוודא שיש פרוטה פנויה במטבע שמיועד לכך. אם אין פרוטה פנויה או אם מסופקים בכך, אפשר לחלל את המעשר השני שבמטבע עצמו, ולאחר החילול, ניתן שוב להשתמש במטבע לצורך פדיון מעשר שני. לשם כך יש להחזיק מטבע נוסף ולומר שהמעשר השני שבמטבע האחד, הריהו מחולל על המטבע השני.[1] לחלופין, יש נוהגים לקחת סוכר,[2] ולומר שהמעשר שני שבמטבע הריהו מחולל על הסוכר. לאחר מכן יש לשפוך את הסוכר לכיור.[3]

[1] הגרימ טוקצ'ינסקי, ספר ארץ ישראל, שם סעי' ה (עמ' קכב).

[2] בשנת תשע"ו 1 ק"ג סוכר עולה כ- 4 ₪, וכאמור הפרוטה = 6 אג'; כף סוכר = כ- 15 גר' סוכר; לכן יש לחלל על כף גדושה של סוכר.

[3] פסקי מרן הראשון לציון, הגר"מ אליהו, הלכות זרעים פ"ב סעי' ג ('התורה והארץ ה', עמ' 33-32); ולדעת הגרש"ז אוירבאך משמע שאסור להפסיד את הסוכר; ועי' 'אמונת עתיך 29', עמ' 17-12.