האם מותר לי לחלל על 2 מטבעות שכל אחת אינה שוה פרוטה אך יחד שווים פרוטה ?

השאלה:

קבלתי תשובתכם על מקרה שאין לי מטבע השווה פרוטה האם אפשר לחלל מעשר שני על 2 מטבעות ששתיהן יחד שוות יותר מפרוטה,ותשובתכם שאין הבעיה קיימת היום בארץ. כוונתי הייתה לשאול אם בחילול מעשר שני אין לי מטבע השווה פרוטה אם לדוגמא פרוטה שווה 12 אגורות ויש לי רק 10 אגורות, האם מותר לי לחלל על 2 מטבעות של 20 אגורות שזה יותר מפרוטה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' כסלו תשע"ז 14:19

שלום

פסק הרמב"ם הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ד

הלכה ט
אין פודין פירות מעשר אלא בכסף שנאמר וצרת הכסף, וכן אם פדה לעצמו והוסיף חומש לא יהיה החומש אלא כסף כקרן, ואין פודין בכסף שאינו מטבע אלא בכסף מפותח שיש עליו צורה או כתב [שנאמר וצרת הכסף], ואם פדה בלשון של כסף וכיוצא בו והוא הנקרא אסימון לא עשה כלום, ואין פודין בפחות מפרוטה מפני שהוא כפודה באסימון.

וביאר הכסף משנה הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ד

ואין פודין בפחות מפרוטה וכו'. ירושלמי פ"ד אמר רבי חזקיה זה שהוא מחלל לא יהא מחלל על חצי פרוטה שלא יהא כמחלל על אסימון אלא על פרוטה ע"כ. ונראה שכוונת רבינו והירושלמי דאף אם יש במעשר כמה פרוטות ומחלל אותו על מטבעות שיש בכל אחת חצי פרוטה אינו מחולל דכל מטבע פחות מפרוטה הרי הוא כאסימון:

ועיין עוד בבא מציעא דף נג

אם כן למדנו שאין לחלל על פחות משווה פרוטה ווכן על שתי מטבעות שיחד שווים פרוטה