הבאת שליש בבוטנים

השאלה:

שלו' רב יש לנו כמות גדולה של בוטנים (מקולפים) לעשר, ביניהם גדולים וקטנים מאוד ובינוניים. סביר להניח שהבינוניים היו קטנים לפני ר"ה ורק אחרי ר"ה הגיעו לגודל הזה. אנחנו מנסים לדעת איך קובעים שיעור הבאת שליש בבוטנים, כדי לדעת באיזה שלב נקבעת שנת המעשר. האם יש לכם איזה מושג בענין, או עצה איפה ואיך אפשר לברר את זה? תודה ושבת שלום

התשובה

הרב דוד אייגנר | ד' אדר ב תשע"ט 13:07

ב"ה

שלום וברכה

הנתונים המובאים להלן, הם נתונים שמבטאים גידול מסחרי של בוטנים, ולכן ההשלכות המעשיות הן גם כאלו, בגידול שאינו מסחרי זמני הזריעה משתנים, ולכן כל התחשיב של הבאת שליש ישתנה, אך תוכל להשתמש בנתונים האלו גם לגידול שאינו מסחרי.

ככלל, הבוטנים הם גידול שאינו מסיים, דהיינו הפריחה נמשכת במשך כל תקופת הגידול של הצמח, אם כי בעוצמות משתנות, וכפי שיפורט להלן.

זריעת הבוטנים באופן מסחרי נעשית על פי רוב באביב, באזור ניסן- אייר (סוף מרץ תחילת אפריל) משך זמן הגידול משתנה בין הזנים, והוא נע בין 100, 110 יום לזנים הבכירים וכלה ב170 יום בזנים האפילים.

כמו כן, הצמח מתחיל לפרוח כחודש לאחר הזריעה והוא פורח בארבע גלים, הגל האחרון הוא בדרך כלל בעל פריחה חלשה יותר, משך הגידול של הפרי הוא כ60- 70 יום.  {אגב, גלי הפריחה הוכרו בגמרא בראש השנה יג, א, שקטניות נאספות פרכין פרכין- שנאספות מעט מעט}.

כך שגם אם נניח שהבוטנים שבידיכם הם מהזן האפיל ביותר, ונניח שהם פרחו בגל האחרון, הדיש של הבוטנים האלו נעשה באזור אלול- תשרי כך שלמעשה יש להתייחס לבוטנים כגדלו בשנה שעברה.

לענין הבאת שליש, מכיוון שאגוזי האדמה (הבוטנים) לא היו מוכרים בארץ בזמן המשנה, ואף תקופת הראשונים (הבוטנים הוכרו ב"עולם הישן", רק לאחר גילויה של אמריקה) קשה להגדיר בהם את זמן הבאת השליש באופן מדויק, על פי המובא בחז"ל, ראה משנה מעשרות א, ב. במיוחד שברמב"ם מעשרות ב, ה ניתן להשוות את הבוטנים לשני סוגי צמחים שונים, לאגוזים- ואז הבאת השליש היא "משיעשו קליפה התחתונה הסמוכה לאוכל", ואז יהיה ניתן לבחון מתי מתפתחת הקליפה האדומה הסמוכה לפרי, או שמא הבוטנים הם כמו תבואה ואז הגדרת השליש היא במעבר בין שלב החלב (שאז הגרעין הוא מאוד מימי) לשלב הדונג (שאז הגרעין עצמו מתחיל להתקשות).

כמו כן, קיימות דעות רבות ביחס להגדרת השליש, שליש הגודל, שליש משקל, שליש הנפח, השלב שבו הפרי ראוי למאכל, ועוד. להגדרות אלו קיימות השלכות מעשיות מרחיקות לכת משום שלמעשה יש שוני גדול מבחינת הזמנים בשלבי התפתחות הפרי.

ראוי לציין כי התפתחות הפרי אינה רציפה, אלא יש שלבים של גדילה מואצת, יש שלבים של צבירת חומרים כשהגרעין כבר במלוא גדלו, לכן שליש זמן הגידול אינו יכול להיחשב כסימן להבאת שליש.

למעשה ניתן לומר כי השלבים הראשונים של הפריחה ודאי אינם יכולים להיחשב כהבאת שליש, ומאידך לאחר סיומו של גל הפריחה השלישי ולקראת הדיש בסיום הגידול כולם כבר הביאו שליש, וכאמור בגידול מסחרי שהדיש נעשה מקסימום לאחר 170 יום מהזריעה, כל הבוטנים שבידכם שייכים לשנת תשע"ח ויש להפריש מהם מעשר עני.

אגב, במקרים שיש ספק ניתן לומר בנוסח ההפרשה הן את הנוסח השייך למעשר שני והן את הנוסח השייך למעשר עני, כפי שהוא מובא בנוסח ההפרשה של בית האוצר של המכון, ובכך להפריש את שני המעשרות, כפי שנוהגים כיום במקרים של פירות שחונטים באזור טו בשבט.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר

אציין כי המקורות לשלבי הגידול הם מהאנציקלופדיה לחקלאות כרך 2 עמ' 138.