הפרשת תרו"מ מירקות שמוכנסים הביתה דרך החלון

השאלה: אני מגדל תבלינים וירקות על אדן החלון בביתי. האם עלי להפריש מהם תרו"מ, או שאני פטור כי הם הוכנסו דרך החלון? יש לציין, כי הדרך היחידה לקטוף אותם היא דרך החלון, ולא ניתן להכניסם דרך הפתח הראשי. תודה, ידידיה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ח סיון תשע"ו 13:08

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

לעצם השאלה למעשה; הכנסה של גידולי קרקע שחייבים בתרו"מ דרך החלון אינה פוטרת אותם מחובת הפרשה.

סיבת הדבר היא שכיוון שלדעת חלק מהראשונים למרות שהכניסו ירקות אלו לתוך הבית שלא דרך הפתח, עדיין הרי שאם יעשו בהם פעולת גמר מלאכה כללית יחול עליהם חיוב תרו"מ גמור ואז יהיה אסור מהם אכילת קבע מדרבנן, לפיכך אסור גם עכשיו לאכול מהם אכילת קבע בתוך הבית ומותרת רק אכילת עראי. לשיטת אלו ניתן לומר שהכנסה לחלון אינה פטור גמור בכל המקרים.

אמנם יש ראשונים שחולקים וסוברים שהכנסה לבית שלא באופן הרגיל מתירה לאכול מהם בכל אופן שהוא ללא הפרשה. אך מדברי הרמב"ם בכמה מקומות נראה שסובר למעשה שאסור לאכול מירקות אלו אכילת קבע, שכיוון שעוד בטרם הכנסתם לבית דרך החלון - היה אסור לאכול מהם אכילת קבע - משום כך איסור זה לא פקע גם הכניסו אותם דרך החלון.

וכיוון שמטרת השימוש היא לתבשיל, לאפייה או לטיבול בסלט - פעולות הנחשבות כאכילת קבע - לפיכך גם אם הכנסתם אותם דרך החלון - צריך להפריש מהם תרו"מ - אמנם יש להפריש ללא ברכה, כיוון שיש הסוברים שזה פטור לגמרי מהפרשת תרו"מ.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב