הפרשת תרומות ומעשרות

השאלה: ב"ה הנידון: הפרשת תרומות ומעשרות בפירות טבל וודאי לא שמתי לב לזמן החנטה של פירות לימון ו-"ניפון-אורנג'קווט" (Nippon orangequat; זן הכלאה דומה לתפוז ננסי) שגדלים אצל שכנים. האם אני יכול להניח שזמן החנטה היה לפני ר"ה ה'תשע"ח? אני שואל כדי לדעת אם הפירות חייבים במעשר שני או מעשר עני. אצל שכן אחד, אני מקבל רשות לקטוף פירות לימון. אצל שכן אחר, פירות הניפון-אורנג'קווט נושרים על מדרכה ציבורית. יש גם שאלה אם פירות הפקר (אם זה באמת כך במדרכה ציבורית) טעוני הפרשת תרומות. תודה מראש

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ו' שבט תשע"ח 16:54

שלום וברכה

פירות הלימון שבשלים כעת חנטו לפני ראש השנה תשע"ח . הזמן הקובע בפירות הוא ט"ו בשבט ולא ראש השנה (אם כי יש המשווים לימון לאתרוג ומחמירים גם כירק). בכל מקרה הלימונים שכעת בשלים חייבים במעשר שני. בזמן ההפרשה יש לומר את הנוסח של מכון התורה והארץ הכולל מספק גם מעשר שני וגם מעשר עני.

פירות שנושרים על המדרכה הם הפקר ופטורים מתרומות ומעשרות.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון