הפרשת תרומות ומעשרות בלימון

השאלה: שאלתי בקשר ללימונים מתי זמן החנטה להם, התשובה הייתה שזמן הבשלתם זה 9 חודשים. אני צריך לדעת מה זה בדיוק אומר, מתי מתוך 9 החודשים האלה הוא זמן ההבשלה? כעבור 3 חודשים? (ואז למשל עד ט"ו באב אני יודע שזה עוד שייך לשנה שעברה) זה נוגע א. לידיעה וודאית מתי מתחיל זמן מעשר עני. ב. כדי לא להפריש משנה על שנה... תודה

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ח' שבט תשע"ח 12:35

שלום וברכה

הלימון, בניגוד לרוב הפירות, חונט מספר פעמים בשנה. משך ההבשלה מהחנטה ועד להבשלה נמשך בערך 9 חודשים (תלוי בעונה, בטמפרטורה ובתנאי הגידול). ישנה מחלוקת בפוסקים האם לימון ושאר הדרים דינם כאתרוג לענין חיוב מעשר כירק בשעת לקיטה והתאריך הקובע ט"ו בשבט.  לכן בתקופה זו צריך להתנות בזמן ההפרשה שאם צריך, יחול מעשר שני ואם הפרי המסוים הזה חייב במעשר עני, יחול מעשר עני.

למי שיש מנוי בבית האוצר (או בקרן דומה) אמירה זו תפטור את הבעיה כולל חיוב נתינת מעשר עני.

בברכה

מוטי שומרון