הפרשת תרומות ומעשרות מזיתים לפני הכבישה

השאלה:

שאלה אדם שכבש זיתים ולפני הכבישה הפריש מעשרות, ויש לו בבית צנצנות עם זיתים מתאריכים שונים, ועכשיו נודע לו שהוא היה צריך להפריש לאחר תהליך הכבישה, כיצד הוא יכול לתקן את הזיתים הכבושים בצנצנות ? תודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' כסלו תשפ"א 23:40

ב"ה אור לח' כסלו התשפ"א

לכבוד

יוסי דרוק

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך:

אע"פ שיש דעות שעדיף להפריש לאחר הכבישה, אך גם לדעתם זה רק לכתחילה אך לאחר מעשה, ההפרשה שהפרשתם מהזיתים לפני כבישתם היא מועילה.

ורק במקרים שאדם הפריש מזיתים שתכנן להכין מהם שמן או מענבים כשתכנן להכין מהם יין, במקרה כזה, צריך להפריש פעם נוספת מהיין או השמן, אך כאמור זה לא המקרה הנידון בשאלתכם.

להרחבת הדברים:

נחלקו הפוסקים מהי ההגדרה הבסיסית של "גמר מלאכה" בשאר גידולים שאינם קשורים ליין ושמן. יש הסוברים שבמוצרי מזון שאינם יין ושמן, גמר המלאכה הוא גמר מלאכת השדה, כפי שכל הדוגמאות לגמר מלאכה במשניות (מעשרות פ"ב מ"א­ ומ"ה).

כן כתב ספר חרדים בהקדמה למצוות התלויות בארץ; וכדעתו נקטו הגרצ"פ פרנק זצ"ל בשו"ת הר-צבי זרעים ח"א סי' פא סעי' יח; והר צבי זרעים סי' פד; וכן גם דעת הגר"ש ישראלי זצ"ל עמוד הימיני סי' כט עמ' רצז;

מאידך דעת הרדב"ז בשו"ת ב' אלפים סי' קז; ומוהרח"ו בשער המצוות פר' וילך בשם האר"י; היא שכל זמן שהפרי עדיין לא הוכשר לאכילה ע"י הדחק, אין זה נחשב גמר מלאכה, וכמותם פסק הראשל"צ הגר"מ אליהו זצ"ל בספר חג"י עמ' 411; וכן בפסקי הגר"מ אליהו התורה והארץ ח"ה ועי' מאמרו של הרב שמעון בירן הי"ד בספר התורה והארץ ח"ב עמ' 221;

אולם גם לדעת הסוברים שצריך להפריש אחר גמר מלאכה מודים שבשאר מוצרים (למעט יין ושמן) אם הפריש לפני גמר מלאכה ההפרשה חלה, ולא צריך להפריש פעם שנייה, כפי שפסק הרמב"ם בהל' תרומות פ"ה ה"ד.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב