הפרשת תרומות ומעשרות מיין וחרקים בתוך היין

השאלה: שלום כבוד הרבנים חזקו ואמצו על האתר המושקע הזה, ברור, מעניין ומאוד מזמין ללמוד! שאלתי היא - לפני כחודש קניתי ענבים והכנתי מהם יין. כיצד מפרישים תרומות ומעשרות לזה, כמובן שטרם הפרשתי כי הבנתי שגמר מלאכה הוא ביין. האם יש לכם מאמר שמפנה לזה? שאלה שניה ברשותכם, שמתי אותם ב 3 חביות (15 ליטר בערך כל חבית) האם להפריש על כולם בבת אחת או לעבור אחד אחד? שאלה שלישית, היה חרקים בענבים, ניסתי לסנן כמה שיכולתי, אבל אני בטוח שלא לגמרי, האם יש מה לחשוש או שהכלל בטל ב 60 חל כאן? המון תודה כתיבה וחתימה טובה!

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ד' תשרי תשע"ז 9:49

א. הפרשת תרומות ומעשרות נעשית בנטילת קצת יותר מאחד ממאה מהיין והפרשה על כל כדי היין יחדיו. ראוי שהכדים יהיו בתוך חדר אחד.

ב. לפני שתיית היין מסננים אותו במסננת דקה מאד שעוצרת גם חרקים וגם לכלוך, לכן אין חשש של שתיית חרקים. חלקי חרקים או טעמם שנמחו לתוך היין אינם אוסרים.

ג. לפני זמן מה פרסם מכון התורה והארץ ספר 'הלכות הארץ' ובו קיצור הלכות מצוות התלויות בארץ.