חנטת תאנים

השאלה: שלום כבוד הרב. בחצר הישיבה גדל עץ תאנה שגדלים עליה עכשיו תאנים קטנים ירוקים. בבוא זמן הבשלתם רצוני לדעת האם נחשבו משנה השנייה = מעשר שני, או משנה השלישית = מעשר עני. כלומר, האם החנטה היתה לפני או אחרי ט"ו בשבט. בחפשי במאמרי מדע על תאנים ראיתי שהפגים גדלים עוד בחורף. והאם לפי זה יהיה תלוי במח' רמב"ם ור"ש אודות גדר חנטה אם היא עונת המעשרות או תחילת גידול הפרי. גם ראיתי שיש שני או שלושה גלי הבשלה -- האם זה מסבך את כל העניין וכדאי תמיד להפריש שני המעשרות מספק וגם לא לערבב תאנים ממקומות שונים באילן? תודה מראש.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ג אייר תשע"ח 13:26

ב"ה

שלום וברכה

ברוב מוחלט של איזורי הארץ, חנטת התאנים היא תהליך שמתחיל אחרי ט"ו בשבט.

כמו כן, בתאנה אכן ישנם כמה גלי הבשלה וכבר חז"ל למדונו שהתאנה "אין לקיטתה כאחת" אך כפי שכתבתי החנטה היא לא בחודש שבט שהוא ה"תפר" שבין שנות המעשר, כי אם החנטה היא בתחילת הקיץ, ולכן אין  לכך כל נפק"מ מעשית לגבי ספק השנים וכן תערובת של פירות משתי שנים.

אולם במקומות חמים מאוד כמו באיזור הערבה הדרומית תיתכן חנטה מוקדמת של תאנים. במקרה כזה כשיש ספק מתי חנטו התאנים אומרים בנוסח ההפרשה גם מעשר שני וגם מעשר עני ומחללים בלי ברכה את המעשר השני. ואף אם אכן באותו עץ חנטו פירות משתי שנות המעשר, ניתן להפריש מהתערובת עצמה כשאין פיתרון אחר.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב