החזר חוב על חשבון מעשר כספים

השאלה:

לפני שנה וחודשיים, הלוויתי לאחותי 20,000 ש"ח. בעלה ביקש שההלוואה תהיה לשלושה חודשים, והסכמתי. מאז ועד היום לא ביקשתי מהם את הכסף חזרה, מכיוון שלצערי מצבם הכלכלי לא השתפר כל כך. כמובן שלא הראיתי שום רצון לוותר על הכסף, אלא שפשוט לא לחצתי עליהם שיחזירוהו בזמן. כיום אני צריך את הכסף, אך כפי שציינתי מצבם לא השתפר. לצערי גיסי אינו עובד, ואחותי היא המפרנסת היחידה כרגע, ולכן הם עדיין צריכים עזרה. שאלתי היא:

א. האם אני יכול לשמור את מעשר הכספים שאני נוהג להפריש בצד, ובמקום לתת אותו לצדקה, לנכות אותו מהחוב שלהם? חשבתי שכיוון שמצבם דחוק, הדבר ודאי ייחשב נתינת צדקה.

ב. אם אבקש שיתחילו להחזיר לי מעט מעט את ההלוואה, האם אני עובר בכך על איסור 'לא תהיה לו כנושה'?

התשובה

מכון משפטי ארץ | תמוז תשע"ג

א. ברור שתוכל לנכות מחובם בתור נתינת מעשר כספים. במיוחד שאתה עושה זאת עבור אחותך, הקודמת לאחרים בסדר העדיפות לנתינת צדקה, שכן 'קרוב קרוב קודם'[1].

ב. איסור 'לא תהיה לו כנושה' - אם ייתכן שיש להם כסף, מותר לתבוע אותם כדי לברר האם הם יכולים לפרוע[2]. וכן אם יש להם מיטלטלין שאינם זקוקים להם לצורך קיום בסיסי, מותר לתבוע מהם ולגבות ממיטלטלין אלו[3]; אך במקרה כזה, עדיף להימנע מלדחוק אותם, אלא להמתין לכך שיהיה בידם כסף של ממש ולא רק נכסים לגבייה[4].

הצעתך לאפשר פירעון בתנאים נוחים, בוודאי מקובלת וראויה.

[1].ראה שו"ת תשובות והנהגות ח"ב, סי' תרצה.

[2].כסף הקדשים, סי' צז.

[3].שו"ת תשובות והנהגות ח"ה, סי' תסח; וראה פתחי חושן, הלואה פרק ב הע' יח.

[4].עיין ספר יראים (סי' קפג) שגם על עשיר יש איסור 'לא תהיה לו כנושה'.